MAKSIMUM FORMY
Diety Zdrowa żywność

Oliwki – Wartość odżywcza

Zarówno zielone, jak i ciemne oliwki, będą cennym składnikiem zdrowej diety. Dlaczego warto po nie sięgać? Co powinniśmy wiedzieć na temat ich wartości odżywczej?

Zielone oliwki zbierane są wcześniej, niż oliwki ciemne. Wpływa to na ich smak – są twardsze i bardziej gorzkie. Oliwki zielone sprawdzają się przez to lepiej jako przekąski, z kolei oliwki czarne są znacznie częściej dodawane do różnego rodzaju sałatek. A co z wartością odżywczą? Nie ma tu zbyt wielkich różnic pomiędzy oliwkami czarnymi a zielonymi. Są one źródłem wielu cennych witamin oraz błonnika, który pozwala nam utrzymać przewód pokarmowy w dobrej formie. Warto jednak pamiętać, że oliwka to dość kaloryczna przekąska. Dlaczego? Bo zarówno w czarnych, jak i w zielonych oliwkach, znajduje się sporo tłuszczów – zdrowych, lecz dość kalorycznych.

Zdrowa dieta, w której oliwki będą się pojawiały regularnie, każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Smaczne i zdrowe dodatki, pozytywnie wpłyną na charakter naszego menu, a jednocześnie przyczynią się do znacznej poprawy naszego zdrowia.